Eid Mubarak

Eid Mubarak

Eidmubarak-QasimArif

Tillykke og ønsker om en velsignet Eid!

Vi ønsker alle tillykke med fastemåneden og en velsignet Eid. Må Allah acceptere Ramadanens faste og bøn!

Eid – højtiderne

Der er to højtider på året der kaldes Eid. Eid betyder fest, og de to dage er festdage for muslimerne over hele verden. En Eid svarer til den danske julehøjtid, hvilket betyder, at muslimerne har to “jule-højtider” på året.

Herudover har Eid dog ikke meget med julen at gøre, som den fejres i Danmark. Der er f.eks. ingen juletræer, nisser, julemænd, julefrokoster eller julegaver.

Til Eid samles man til en fællesbøn, Eid-bøn, om formiddagen, typisk mellem kl. 7 og 10. Eid-bønnen finder i Danmark sted i moskeen, i en sportshal eller i en udendørs park. Ved store Eid arrangementer i København samles mellem 12-15.000 muslimer til Eid-bønnen, madboder og legeland for de små.

Muslimer fra forskellige kulture har hver deres måde at fejre dagen på. For at være klar til Eid-bønnen, skal man som ved enhver anden bøn, vaske sig ved enten at tage et bad eller ved at vaske hænder, arme, ansigt og fødder, og derpå tage rent tøj på som er løst og dækkende. Det er en tradition fra Profeten Muhammad, at man til Eid tager det bedste tøj på man har. Efter Eid-bønnen lykkeønsker man hinanden og derpå går dagen, eller de efterfølgende dage med familiebesøg, gaver og udflugter. Måden man private fejrer Eid på er forskellig fra kultur til kultur fra Malaysia til Marokko.

Den lille fest – Eid-ul Fitr

Den første Eid, Eid-ul-Fitr er fejring af den netop afsluttede fastemåned i Ramadan. Denne Eid kaldes også “den lille Eid”. I år falder Eid-ul Fitr på den 10. april, men det kan variere afhængig af hvornår nymånen ses.

Enhver muslim, der har råd til det, skal inden Eid-bønnen betale en særlig almisse, Zakat-ul Fitr, til en trængende person. Almissen svarer til et måltid mad til en person. I Danmark svarer det i beløb til 60-80 kroner. Almissen skal betales for hver person i hustanden og være den trængende i hænde til Eid.

Den store fest – Eid-ul Adha

Den anden Eid, Eid-ul Adha er en fejring af profeten Abraham. Eid-ul Adha betyder “den store Eid”. Det er ved denne højtid, at den årlige pilgrimsfærd finder sted, hvor mellem 2 og 3 millioner mennesker fra hele verden hvert år mødes i Mekkah. Eid-ul Adha ligger 2 måneder og 10 dage efter den første Eid.

Modsat Eid-ul Fitr, som varer en dag, varer Eid-ul Adha tre dage.

Kilder

Grafik: Af Qasim Arif, The Hague, Netherlands, http://www.behance.net/gallery

This entry was posted in Højtider i Islam, Introduktion til Islam and tagged , , , , . Bookmark the permalink. Both comments and trackbacks are currently closed.